Már tervezgetem a külföldi nyaralást. Mennyivel előtte kell biztosítást kötnöm, és az meddig lesz érvényes?

Már tervezgetem a külföldi nyaralást. Mennyivel előtte kell biztosítást kötnöm, és az meddig lesz érvényes?

Tisztelt Érdeklődő !

Célszerű minél hamarabb megkötni az utasbiztosítását, különösen akkor ha esetleg “útlemondás kiegészítőt ” is kíván a szerződéséhez vásárolni ! Az említett kiegészítőt az alábbiak miatt javasoljuk megkötni :

  • Utazás kezdete előtti váratlan esemény (pl. betegség, baleset, haláleset) esetén megtéríti az utazási iroda által felszámított lemondási költség ellenértékét
  • Utazás megkezdését követő váratlan esemény (pl. kórházi kezelés, haláleset) esetén térítést nyújt a fel nem használt utazási napokra vonatkozóan (időarányosan)

Általánosságban a legkésőbbi időpont a biztosítás megkötésére az utazás megkezdése előtti percekben van. Fő szabály szerint még Magyarországon, az utazás megkezdése előtt kell a biztosítottnak megkötnie a biztosítást. Az utasbiztosítások általában határozott időre, az utazás teljes tartamára szólnak, azaz a biztosítás megkötésekor kell megadni a visszaérkezés dátumát. Külön engedéllyel, néhány biztosítónál van lehetőség indokolt esetben meghosszabbítani egy szerződést, de ez jellemzően nem automatikus lehetőség.